Ce este dezvoltarea personala?
Dezvoltarea personala este, in principiu, un proces permanent prin care îmbunatatim aspecte la noi însine care sa ne aduca cat mai multe beneficii in prezent, dar si in viitor. Este un proces prin care depunem efort pentru a dobândi autocunoastere, abilitati si comportamente noi astfel incat viata noastra personala, dar si cea profesionala sa fie mai împlinita. Evident, putem face acest lucru doar atunci cand stim bine ce ne dorim de la viata si ce nevoi avem pentru a ne implini propriile asteptari si/sau Visuri, pentru a putea trai o viata conform asteptarilor din momentul respectiv.
Dezvoltarea personala este, asadar, un proces pe tot parcursul vietii, daca devine o alegere, un mod de a trai. Este, de asemenea, o modalitate prin care oamenii îsi evalueaza abilitatile si calitatile, îsi stabilesc si apoi isi revizuiesc obiectivele în viata, utilizazandu-si astfel, la maximum, potentialul.
Deci dezvoltarea personala este un proces de formare permanenta aplicat propriei persoane. Ea favorizeaza adaptarea la realitatea prezenta, asigura evolutia calitativa si controlul asupra propriei vieti.
Conceptul de „dezvoltare personala”, denumit si „Self Help” include tot felul de activitati care au ca si rezultat:
- te pot face un om mai bun: începând cu inteligenta emotionala, nutritia,sportul, pâna la citirea cartilor despre relationare, socializare, comunicare, creativitate si orice alt domeniu ce atinge omul, ca fiinta;
- îmbunatatirea calitatii vietii si contributia la realizarea aspiratiilor si viselor personale.
Cum am mai spus in alte articole de ale mele, o parte dintre noi ne oprim in a invata cand iesim de pe bancile scolii (indiferent de nivelul ei/ps: e o alegere si fiecare are dreptul sa faca cum considera ca ii este mai bine). Uitam insa ca exista si ,,Scoala Vietii,, – care are rolul de a ne preda lectii pana la plecare. Dobândim multe cunostinte si abilitati, învatam la scoala, de la parintii, profesori si mentorii nostri care ne dau sfaturi din zona lor de expertiza si ne îndruma, dar nu invatam si ulterior de la viata in sine, de la interactiunea cu realitatea.
Astfel, dezvoltarea personala poate fi o cale de a ne evalua abilitatile, luând în considerare scopul nostru în viata si obiectivele pe care le-am stabilit, în vederea realizarii si valorificarii întregului nostru potential raportat la mediul in care traim.
In situatia data, o viziunea personala va fi unul din primii pasi de facut catre a identifica ceea ce conteaza acum, ceea ce trebuie facut, stabilind pasii urmatori, amintind persoanei ca nu totul trebuie facut imediat, ci Pas cu pas si Planning & Strategie (ca sa nu procastinezi). Astfel ca dezvoltarea personala a fiecaruia dintre noi depinde, în mare masura, de constientizarea si identificarea acelor nevoi care vor conduce spre atingerea scopului. Atingerea scopului si a obiectivelor depinde de resursele de care dispunem – timp, bani, cunostinte, abilitati, etc, si mai ales de motivatia necesara.
Dezvoltarea personala se refera, asadar, la evolutie, fiinta umana înca de la nastere fiind supusa unui proces de continua dezvoltare, care este prezent pe tot parcursul vietii, presupunand schimbare si învatarea de noi comportamente, abilitati precum si eliminarea convingerilor limitative (exercitiu pe care il gasiti si in booklet-ul ,,Brandul tau personal esti Tu,, e-book sau hard cover).
Dezvoltarea personala presupune asadar (achizitia unui) un mindset de crestere si evolutie continua, unde se pot face schimbari si imbunatatiri pe mai multe niveluri, rolul dezvoltarii personale fiind de a ne ajuta sa depasim obstacole pe care în mod mai mult sau mai putin constient le-am asezat mental în calea propriei dezvoltari.
- mediu
- comportamente
- strategii
- convingeri
- identitate.
Dezvoltarea personala apare în momentul în care are loc un proces de învatare semnificativa, aceasta însemnând mai mult decât o simpla acumulare de date, ci capacitatea de a schimba ceva în comportamentul individului, în strategiile, atitudinea si convingerile sale, cu impact puternic în modificarea sau influentarea identitatii sale.
In directia aceasta as reitera rezultate ca:
- începe sa priveasca realitatea altfel,
- se priveste pe sine, se accepta pe sine si sentimentele sale,
- isi spune Povestea si apoi o rescrie,
- devine mai sigur(a) pe sine si mai înclinat(a) spre autonomie,
- se transforma în persoana care vrea sa fie – sau Sinele Ideal,
- adopta obiective realiste,
- abordeaza obiective ,,imposibile,,
- îsi schimba comportamentele si convingerile limitative (din cele 7 domenii ale vieții mentionate in booklet-ul ,,Brandul tau personal esti TU) îi accepta în mai mare masura pe ceilalti, dezvolta compasiune si intelegere etc.
Scopul final al dezvoltarii personale îl reprezinta obtinerea succesului in parametrii proprii fiecăruia dintre noi, de aceea dezvoltarea personala a devenit oarecum sinonima cu stiinta succesului.
Dintre domeniile cele mai generale ale dezvoltării personale putem enumera:
- managementul timpului;
- stabilirea obiectivelor (sub programul de coaching GROW)
- identificarea valorilor si a convingerilor (limitative)
- schimbarea obiceiurilor pentru a schimba identitatea,
- motivarea;
- îmbunatatirea cunoasterii de sine, autocunoasterea,
- dezvoltarea talentelor.
Scopul programelor de dezvoltare personala este de crestere a calitatii vietii, prin optimizarea diferitelor laturi personale, fiind vizate urmatoarele:
- cresterea nivelului de autocunoastere,
- cristalizarea identitatii de sine,
- dezvoltarea potentialului propriu,
- împlinirea aspiratiilor personale, implinirea unui Vis,
- optimizarea integrarii sociale si profesionale;
- definirea valorilor, a prioritatilor si a stilului de viata,
- dobândirea unei viziuni extinse asupra vietii.
Programele de dezvoltare personala se adreseaza tuturor persoanelor carea doresc sa-si optimizeze calitatea vietii personale sau sunt neîmplinite/nemultumite de sine sau de o serie de aspecte ale existentei proprii.
În programele de dezvoltare personala, raportul stabilit între consilier si clientul sau este unul de colaborare, consilerul jucând rolul de educator, participarea activa a clientului fiind insa absolut necesara pentru ca obiectivele propuse sa poata fi atinse.
Pe scurt, dezvoltarea personala este un proces de trecere de la starea actuala la o stare mai buna pe care ti- o doresti, de la un sine actual la un Sine Ideal.
Cine esti?
Cine ai vrea sa devii?
Aceasta trecere de la cel/cea care esti în prezent, la cel/cea care vrei sa Devii face parte din dezvoltarea ta personala.
sau Calatoria ta de la A avea la A Deveni.
ps: daca vrei sa vezi cum arata un plan de dezvoltare personala ale Cristinei, o femeie cu nevoia de a si creste Stima de sine, il gasesti aici: Plan de dezvoltare personala Cristina .
De altfel, poti opta pentru programul de dezvoltare personala ,, avansata,, adica e mai mult un program de transformare personala, punand accent pe succesul profesional si pe coaching transformational – Academia de Personal Branding ,,Brandul tau personal esti Tu,,