Future of Media sau care sunt tendințele anului 2015 în media, advertising, digital marketing, online publishing, mobile și tehnologie este o conferință aflată la a doua ediție.O scurtă prezentare a acestui eveniment vei găsi pe pagina oficială.
Live streaming-ul pentru această conferință mi-a dat oportunitatea să asist și eu, așadar am hotărât să scriu ideile principale de la această conferință.
A doua ediție aduce, ca și anul trecut, convergența media: platforme mobile, digitale, dar și media. Acest eveniment va avea un concept diferit de la an la an, iar anul acesta va fi cu accent mai mult pe viitor în domeniile media, advertising, digital marketing, online publishing, mobile și tehnologie.
Claudiu Vrânceanu, redactor șef WallStreet.ro i-a prezentat pe cei care vorbesc la această conferință, dar a fost și moderatorul evenimentului în prima parte a evenimentului.
Subiectele discutate în prima parte a zilei:
- Petrișor Obaia, Owner Pagina de Media/Mass Media:
Tendințe 2014 în TV:
2014 a fost anul în care ProTv a avut cea mai spectaculoasă grilă de toamnă, tăind din costuri.Anul în care, de altfel Antenele au preluat din aceste costuri.
2015 va fi anul reality show-urilor: cooking, family și safari- un contraatac la adresa celor de la Antene.
De altfel, în 2015 atenția mult mai mică va fi asupra producțiilor locale, gen Divertis Show.Singura producție locală care mai face performanță este „Las Fierbinți”.
Antenele au preluat masiv din oamenii de la ProTv, având pierderi de imagine, dar și de rating.Audințe au avut emisiuni vechi, marca Intact Group, de genul „Next Star” și „Te cunosc de Undeva”. Intr-un studiu făcut de Discovery s-a descoperit că încrederea în brand este cea mai importantă, în timp ce conținutul creează brandul.
KanalD a fost lăsat să se descurce singur de către compania mamă Dogan, iar la TVR în anul 2015 se vor vedea destul de multe mișcări.
La capitolul publicitate au fost cc 6.5milioane de reclame, piața crescând, televiziunea fiind în continuare un canal media care încă are credibilitate.
Marile posturi comerciale continuă să atragă marii clienți, iar posturile de știri au rămas cu teleshopping-ul din cauza audienței îmbătrânite, dar nu foarte ușor de influențat pe cât se credea.
Valoarea pieței de publicitate pe tv în România: 200 milioane de euro.
Product placement-ul rămâne o tendință normală, problema fiind însă supra expunerea.Teoretic nu ar trebui să fie atât de vizibil produsul sau brandul care face product placement.Un studiu făcut în SUA spune că acest tip de promovare se va întoarce împotriva respectivului brand, dar și asupra emisiunii/postului tv implicat.
În 2015 vom asista la o revenire în care Adrian Sârbu nu avea voie să fie în mediul Tv din cauza contractului cu ProTv, urmând ca anul viitor cel mai probabil, să reapară pe piață.
Tendințe 2014 în presa scrisă:
Principalele 4 ziare au vândut 55 000 de exemplare/zi.Click vinde 100.000 de ziare pe zi.Supraviețuirea ține de imaginația și creația celor din management și din redacție.
Tendința 2014 în radio:
ProFm îl aduce pe Andrei Gheorghe înapoi, deși este pe punctul să fie vândut, cel mai probabil celor de la RDS&RCS.
Cârcotașii s-au dus la Radio 21.
Tendințe 2014 în online:
Schimbare de semantică, online-ul arătând că acolo ne putem exprima, iar jurnalist își poți face meseria: Gândul.Info, HotNews, Adevărul cu producția video.
Un spațiu care câștigă spațiu în 2015 : mai mult conținut de calitate.
- Dragoș Stanca, Partner Manager ThinkDigital Romania/Publicitate și publishing:
Piața de media s-a globalizat agresiv, Facebook și Google schimbând obiceiuri de consum: 33 de milioane de vizite pe FB, pe desktop în S1 și din Google, pe mobile.65 % din piața de publicitate e pe Google, 15 % pe Facebook și 20% pe piața locală.
Conținutul apare din mediile online, chiar și pe tv.
Black market e important în continuare pe piață.
Automatizarea procesului de vânzare și de cumpărare cu ajutorul Google și Facebook .
Vom trece de la SEO(optimizarea din search), optimizare pentru trafic, la OAO (optimizarea audieței online), optimizare pentru audiență- va conta calitatea în dauna cantității, conținutul va fi în centrul atenției.
Conținutul trebuie să își merite banii, să fie dezirabil.
Publicitatea va trebui să nu mai arate ca o publicitate.
Online versus Tv:
1.Actul consumului de media s-a schimbat, devenind activ.Producer+consumer devin Prosumer.
2.200 de h de content video urcat online în fiecare minut.
3.Industria TV încă livrează rezultate datorită faptului că este și foarte bine consolidată: 100 în online vs 1 în Tv.
4.Mobile este poarta de intrare în online: 2,8 milioane de useri pe zi.
5.Facebook devine un competitor real televiziunilor.
6.Payed content își face loc, subtil în mintea consumatorilor, chiar dacă Voyo.ro și AntenaPlay are câțiva subscriberi, fiind concepute ca platforme care livrează content premium.
7.Nu mai există mobile versus desktop, ci multiscreen: ecran mai mic, mai mare.
- Laura Barbu, Director, Brand & Marketing Communication, Vodafone Romania/Mobile
Totul este mobile astăzi: plățile sunt mobile, documentele sunt în cloud, socializarea este în online.
Rețelele mobile ne susțin ritmul accelerat cu ajutorul 4G.
Petrecem 3 ore/zi pe mobile: comunicare, gaming, socializare.
Suntem multiscreen, aproape la același nivel cu cel la nivel global: 7h multiscreen, mobile fiind pe locul 2.
Tot mai mulți căutăm astăzi online și din mobil, smarthphone-ul fiind kitul nostru de supraviețuire.
Avem o aplicație pentru orice: 82% au descărcat o aplicație, iar 17 e numărul de aplicații downloadate.Mâine vom avea un video pentru orice: 83% dintre consumatori se uită la video, conținut ce va crește de 7 ori în următorii ani.
Mobile advertising: 95% observă reclamele pe mobil, deși piața nu este suficient valorificată, relevanța conținutului fiind importantă.
Campaniile fac diferența când sunt activate și în online, și în offline: 74 % caută pe telefon după ce văd reclama la TV.Indiferent de targetul principal, tinerii sunt cei care verifică noutățile și tot ei le răspândesc, așadar trebuie să creăm conținut pentru ei, trebuie să inovăm, să fim pe mobil, să facem aplicații: astăzi suntem în recomandările tinerilor, mâine existăm.
Conținutul video are o rată de engagement de 4,5 ori mai mare decât cel non video, dar nu trebuie să subestimăm imaginile.
Trendul cu cel mai mare boom, dupa video pe mobil, este health&wellness pentru starea noastră de bine, de sănătate: aplicații care pot lua glicemia și trimite către doctorul de familie. bătrânii pot apăsa pe butonul de panică și chema salvarea.
Așadar, mobilul va avea un loc foarte important în viața noastră: human goes mobile, mobile goes human.
Principalele zone albe pentru marketeri: în zona de video să fie generat conținut de entertainment, sau de „how to”.
- Răzvan Căpănescu, Chief Creative Officer, Leo Burnett Group/
Viitorul vine peste noi:
Content-ul va trebui creat fără a insinua publicitate, cum e în filmele de la Hollywood.
Publicitatea nu se va mai simți ca publicitate.
Brief-ul va deveni o încercare de a furniza ce le place consumatorilor, iar agențiile vor suferi modificări la nivel oragnizațional: nu vor mai avea departamente, gen ATL, BTL, digital, ci vor livra skills-uri, iar fee-urile pentru idei vor crește.Așadar, agenția va deveni un partener, un singur punct de contact.Astfel că agențiile vor livra soluții, nu campanii mergând până la a recomanda crearea unei alte afaceri.
Multiscreen-ul ia naștere.
- Mugur Pătrașcu, Owner iLeo/Digital Marketing/Comunicare
2015:
Cum faci ca un mesaj de comunicare să ajungă la oameni, in ce fel veți ajunge la oameni în viitor: digital communication.
Trebuie să vă lăudați că faceți comunicare trecând astfel la comunicarea integrată.
– 3 lucruri care trebuie integrate: content (story telling), community și performance (performanță prin CRM și eCommerce).
– screens matters more, chanels matters less: contează tipul de ecrane, nu cel de canale.
– advertising nu trebuie să fie advertising, ci trebuie să fim parte din news feed-ul oamenilor.
Trend important: în 2015 va exploda, dar în 2016 va muri: să fim oportuniști vizavi de subiectul zilei, să comunicăm actual.Un mindset : popular culture, topicul să fie tot ce se întâmplă în jur, să aveți o opinie vizavi de subiectul zilei.RTM- real time marketing: nu e important subiectul atât timp cât consumatorii fac legătura cu brandul.
Your product is your culture: story telling-ul va fi în centrul atenției, el va face legătura cu oamenii.
Lumea se tabloidizează, deși e un trend greșit: nu mai folosiți titluri care câstiga atenția dar nu oferă conținut relevant.Useful news devine important, conținutul care să ofere utilitate.
People should always be the focus: trebuie să nu mai privim oamenii ca un bloc, ci prin comunități.Oamenii nu mai vor să fie mainstream.
Vertical communication, trecut , vs horizontal communication, viitor .
Social Media nu este numai Facebook.SM nu greșeste: vă spune cât sunteți de performanți.
Incercați să inventați comunități ca să le puteți da ceva, microcomunități prin care să puteți discuta cu oamenii.
Silent revolutions: internet tv.
Mantra pentru 2015:
Rethink your target.Nu îi mai tratați la grămadă.
Mobile first, media after.
Mobile is driving the globe, go mobile.
A doua parte a evenimentului a avut câteva insight-uri și mai valoroase, având un mix de Social Media, tehnology și marketing.
- Claudia Chirilescu, Director General, Spoon Media și Cristian Ursea, Digital Enthusiast, Spoon Media/Social Media
- Mihai Gongu, Creative Director, GMP Advertising/Advertising
- ILYAN, Creative Director, Ilyan.com/Tehnology
- Tudor Galos, Consumer Marketing Manager, Microsoft
Marketing-ul se schimbă.Și dacă voi, ca marketeri, nu vă schimbați, nu o să mai fiți în marketing.
Marketing-ul s-a schimbat fundamental, a suferit prin:
- trecerea de la produse la experiențe (marketing experiențial).Experiența se co-crează: o crează atât brandul, cât și utilizatorul.
– Maparea experienței tale cu cea a clientului brandului tău, nu încerca să-l faci să învețe lucruri noi.
– Proiectează oferte end to end: gen batteries included pentru jucării. - trecerea de la campanii la social relashionship– integrează clientul, nu te focusa pe el.
- agilemarketing (agilemarketing.net): trebuie să pui o structură în haos.
Rolul marketerului este să satisfacă nevoile clientului într-un mod profitabil pentru brand.
Marketerul trebuie să facă un shift conceptual de la prezentarea produsului la beneficiu pe care îl oferă produsul.
Clienții sunt și raționali dar și emoționali.
Cei 4p au devenit 7p și au legătura cu clientul, dar si cu valoarea.Toți cei 7p sunt procese.
Practic, ideal ar fi să rămâi măcar cu aceste idei principale:
- 2015 va fi anul conținutului de calitate
- conținut video și bugete pentru vlogging (conținut de entertainment sau de „how to”)
- publicitatea nu va mai arăta ca publicitate
- campaniile se transformă în social relashionship, intregrând clientul
- campaniile fac diferența când sunt activate și în online, și în offline
- go mobile
- dacă nu ești în feed-ul oamenilor, nu exiști
- încrederea în brand este cea mai importantă, în timp ce conținutul creează brandul
- vom trece de la SEO(optimizarea din search), optimizare pentru trafic, la OAO (optimizarea audieței online), optimizare pentru audiență
- nu mai există mobile versus desktop, ci multiscreen: ecran mai mic, mai mare.
- automatizarea procesului de vânzare și de cumpărare cu ajutorul Google și Facebook .
- marketing-ul s-a schimbat fundamental, a suferit prin trecerea de la produse la experiențe, trecerea de la campanii la social relashionship si agilemarketing.
- rolul marketerului este să satisfacă nevoile clientului într-un mod profitabil pentru brand.
- clienții sunt și raționali dar și emoționali.
1 Comment