[google-translator]
Recent am avut un proiecțel mic, numit #PrajiturimLive, proiect care a avut ca și scop promovarea platformei în rândul celor care ne urmăresc (vorbesc la plural pentru că am fost implicate mai multe bloggerite, și anume Claudia, Cristina, eu și Andreea). În rândul celor care ne urmăresc și nu înțeleg Instagram-ul, evident 🙂 .
În ceea ce mă privește, trebuie să recunosc însă că al doilea scop a fost și personal, căci eu una învăț să fac prăjituri pentru Bebiță pe care sper să-l cuceresc cu multe dulciuri și arome…să-și aducă aminte cu drag de copilărie când o fi bărbat 🙂 .. și de mama lui, evident 🙂 ..
Revenind la Instagram, am primit propunerea de a scrie despre el, pe scurt și la obiect, pentru a facilita folosirea acestuia.
Așadar, iată-mă 🙂
Dacă m-ai pune, pe mine personal, să îți spun câteva cuvinte despre Instagram ți-aș spune atât: o imagine spune mai multe decât o mie de cuvinte 🙂 . Dacă Facebook este despre opinii, despre a împărtăși celorlalți sentimente, emoții, trăiri, Instagram este despre ceea ce vedem.
Ce ador eu la Instagram este tocmai lipsa mesajului lung care însoțește de multe ori o poză, a unei opinii propii care mă limitează pe mine, ca și prieten ție, să-mi fac o părere propie. Sau chiar dacă mi-o fac, s-ar putea să văd doar ce vreau eu sau îmi place mie.Cumva mi se pare mai puțin limitativ decât Facebook, unde, de multe ori, îți poate fi manipulată /limitată opinia/ percepția.
Un alt aspect pe care îl apreciez foarte mult la această platformă este creativitatea.Te solicită să fii creativ, să cauți locații superbe, să fotografiezi momente unice – așadar să faci poze cât mai deosebite.Și cât mai multe.
Cum să folosești Instagram? e foarte simplu: îți iei aplicația pe mobil (pe desktop Instagram permite doar vizualizarea pozelor/filmulețelor, nu și postarea lor), îți faci cont și voila: ești utilizator Instagram.
Bara de jos are 5 iconițe care reprezintă:
- căsuța e feed-ul, acolo apar postările tuturor prietenilor tăi pe care le poți vizualiza cu scroll down
- lupa sau caută (search) – aici poți să îți cauții prietenii sau hashtag-uri (cuvinte însoțite de #)
Ce face un hashtag (#) ? practic grupează toate mesajele/ pozele de pe un anumit subiect într-o singură căutare, asemenea unei categorii de pe blog, de exemplu.
Ca să te convingi te rog scrie sus, la caută, atât pe Facebook cât și pe Instagram după ce îți faci cont :), #PrajiturimLive, și vei vedea cum am pregătit noi brioșe cu banane și ciocolată marca #LecturiSiArome.
- pătratul plin din mijloc îți dă 3 opțiuni- să alegi o poză din telefonul tău (Gallery), să faci o poză acum (fotografie) sau un video.
Aici apare un alt avantaj al Instagram-ului – posibilitatea să filmezi, secvențial, un filmuleț- adică momente diferite.Cum? atunci când ții apăsat pe buton aplicația filmează, când te oprești se oprește din filmare, și când vei apăsa iar, va începe din nou să filmeze.Pe scurt, îți permite să pui mai multe secvențe într-un singur filmuleț.
Nu uit de posibilitatea de a te juca cu efectele atunci când faci o poză, sau chiar să folosești poze din memoria telefonului tău, oferindu-ți astfel 2 opțiuni pentru a-ți crea conținut foto: poze live sau poze din telefon.3 opțiuni dacă o punem și pe cea video.
- inimioara îți dă 2 opțiuni- să vizualizezi cine te urmărește (you) sau pe cine urmărești (following).
- capul, ultima iconiță din dreapta, e practic profilul tău.Aici poți adăuga/ schimba poza de profil (apăsănd pe ea), îți poți vedea pozele sau pozele celorlalți cu tine.
Bara de instrumente de sub poză:
- inimioarele – like-uri
Dacă vrei să ai multe like-uri (inimioarele) – pentru că la început, dacă nu ești foarte activ, nu le vei avea, poți folosi multe hashtag-uri pe care le găsești pe aplicații ca Hasthtag sau Tags for likes, aplicații pe care le găsești tot în magazinul de aplicații de pe telefonul tău.
Pentru a distribui postarea altuia există instalația Instagram Repost. Aceasta păstrează dreptul de autor, ca și Facebook de altfel.
- iconița conversație îți va deschide o mică fereastră în care poți comenta. Ideal ar fi să folosești tag-ul, ca și pe Facebook. Ca și exemplu, pe mine mă poți chema într-o discuție cu @alexandrahustiu, Claudia are @LecturiSiArome și tot așa.
- săgeata de lângă această iconiță este pentru a trimite un mesaj privat cui vrei tu.
- cele 3 puncte îți permit să :
- distribui îți poți lega contul de Instagram cu cel de Facebook/Twitter astfel încât pozele postate aici să fie trimise și pe Facebook/Twitter)
- editezi mesajul care însoțește poza
- să ștergi
- să copii link-ul pozei.
Cam atât, pe scurt despre Instagram.Ar mai fi câteva lucruri de spus, dar deja ne-am complica.
Ai întrebări? Hai pe Instagram și cheamă-mă la apel cu @alexandrahustiu 🙂