„Ţine-mă strâns în braţe”®

„Ţine-mă strâns în braţe”®

Sunt tradiționalistă, cred că familia este principala resursă care ne satisface / sau ar trebui să ne satisfacă emoțional – eu una mă încarc în sânul familiei.

Urmărindu-l pe Gaspar care a distribuit în Social Media, recent, o poză în care erau explicate formele de atașament (iubire) pe care le învățăm acasă, de mici copii, am înțeles ca aceste forme de atașament le vom dezvolta și mai târziu, ca și adulți, în relațiile noastre adult-adult.

Dacă nu am avut norocul să trăim forma de atașament securizantă, care ne asigură relații armonioase, și cunoaștem una din celelalte 3 forme de atașament, cu siguranță vom întâmpina dificultăți în relațiile noastre amoroase tocmai pentru că nu cunoaștem dragostea necondiționată (și cele sociale 🙂).

Însă aceasta se poate învăța, și despre asta aș vrea să vorbim în acest articol, despre dificultățile pe care le întâmpinăm în relație de a lungul vremii și cum le putem depăși / cu ajutorul cui.

Din imaginea de sus se înțelege clar că e vorba de satisfacerea nevoilor copilului și de maniera în care mama o face. Cred că știm că alături de mâncare, copilul are nevoie de dragoste, de mic, care să-i satisfacă nevoia emoțională (nu doar cea fizică/foamea).

Și vorbind de nevoile emoționale, citeam zilele trecute Emoțiile lui Osho, care le cataloghează ca fiind negative și pozitive.

Dar ce sunt emoțiile?

Conform Dex emoția este ”Reacție afectivă de intensitate mijlocie și de durată relativ scurtă, însoțită adesea de modificări în activitățile organismului, oglindind atitudinea individului față de realitate” .

Emoții pozitive sunt bucuria, iubirea, curajul, recunoștință, optimism, încredere în sine, curiozitate, inspirație, speranță, amuzament, pace interioară, în timp ce emoțiile negative sunt mânia, tristețea (mânia pasivă), ura, teama, rușinea, dezgustul, vinovăția, invidia, gelozia, etc.

Ce e important de înțeles e că ele se nasc în mintea noastră. Deci orice emoție negativă tot în mintea noastră poate fi rezolvată 😏, așa cum orice emoție pozitivă le va dizolva pe cele negative.

Mie personal mi se întâmplă un dialog între rațiune și emoție, care este destul de dificil de gestionat. Cu toate astea, nu mai reprim nimic căci „reprimarea înseamnă sinucidere, în timp ce exprimarea înseamnă viață. 80 % din bolile psihice se datorează emoțiilor reprimate 😏”.

De altfel, e bine de știut că există o diferență între reacție și răspuns: reacția este dominată de cealaltă persoană, deci nu se poate vorbi de independență pentru că oricine te poate influența, te poate șantaja emoțional. Răspunsul însă se naște din libertatea individuală și nu stârnește nici o reacție sau emoție, cum ar fi mânia.

Mânia apare pentru că o dorință personală nu poate fi îndeplinită, ba mai mult îndeplinirea ei este împiedicată de altcineva. Fiind o emoție negativă, se naște din ego, din această entitate falsă creată de societate.

Tristețea sau mânia pasivă apare atunci când rezonezi cu pasivitatea. Un om trist nu se poate enerva, dar când o va face tristețea lui va dispărea. Un om mânios nu poate fi trist, dar când va deveni trist mânia va dispărea.

Dacă vei oscila între cele două, și apoi veți ajunge la 50 %-50%, ele se vor anihila reciproc și vor dispărea, tristețea fiind feminină, în timp ce mânia este masculină.

Gelozia înseamnă comparație. Sexul dă naștere la gelozie, dar cum nu putem renunța la sex, am putea să-l transformăm în iubire pentru ca gelozia să dispară de la sine.

Teama – de a nu dispărea, de a nu-și pierde identitatea, de a nu muri. Aceasta apare doar la oamenii care nu se cunosc pe ei înșiși.

Dacă teama are un obiect precis, este o frică obisnuită. Însă dacă nu știi obiectul fricii tale, atunci ești speriat cu adevărat, căci teama este un produs al inteligenței.

Teama are la bază ignorarea sinelui real. Curajul înseamnă să te arunci în necunoscut, să-ți invingi toate temerile.

Când este acceptată, teama se transformă în libertate.Când este negată, condamnată se trasformă în vinovăție.

Secretul transformării este înțelegerea emoțiilor noastre. Odată ce începem acest proces, vom reuși să stabilim și relații calitative, atât în mediul familial cât și cel social.

Spuneam mai sus că poți depăși dificultățile din cadrul relației tale, dar și că o poți face cu ajutorul cuiva prin terapia centrată pe emoții.

Simona HERB este psihoterapeut sistemic de cuplu și familie, fiind o specializare care se potriveşte cu calităţile care o definesc: empatie, comunicativitate, toleranţă şi iubire faţă de oameni. S-a specializat în Statele Unite ale Americii în psihoterapia centrată pe emoţii sub indrumarea extraordinară a Dr. Sue Johnson” și aduce la Bacău programul „Ţine-mă strâns în braţe”® pe 8-9 aprilie.

Program educaţional despre iubire şi relaţii de cuplu, pentru prima dată în România, Ţine-mă strâns în braţe® este un program educaţional dezvoltat iniţial în Canada de dr. Susan Johnson, axat pe teoria și pe practica Terapiei centrate pe emoţii. Terapia de cuplu centrată pe emoții reprezintă o nouă ştiinţă completă a iubirii romantice şi a relaţiei. Această terapie ajută 7 din 10 cupluri care experimentează dificultăți să îşi refacă relaţia.

Workshopul de dezvoltare personală în cuplu propune prezentarea și experimentarea celor mai bune tehnici pentru a sonda lumea emoțională care se activează când relaționăm cu cei pe care îi iubim.

Iată pe ce planuri veți vedea ÎMBUNĂTĂȚIRI:

 • sănătatea fizică, în special sistemul nostru imunitar și sănătatea inimii noastre
 • vom fi mai puțin vulnerabili față de depresie sau anxietate
 • vom fi mai deschiși față de partenerul de viață
 • devenim părinți mai buni, învățându-i pe copii noștri o metoda pozitivă de a gestiona emoțiile și de a se conecta cu ceilalți
 • vom ști „să citim” anumite comportamente nedorite la copii prin „lupa” emoțiilor vizibile și ascunse, astfel reușind să le reducem incidența
 • devenim mai liberi, mai puternici și mai încrezători în forțele proprii
 • vom accepta despărțirile inerente cu mai puțină suferință.

În cadrul workshop-ului, cuplurile participante vor avea ocazia să experimenteze principiile terapiei centrate pe emoții și să se reconecteze într-un cadru intim și securizat, desprinși de problemele cotidiene.

Programul are o durată de 15 ore care vor fi împărțite pe module, în cele două zile de workshop. În fiecare modul vei învăța despre:

 • Înțelegerea iubirii și a atașamentului – obiectivul acestui modul este de a creiona un model al iubirii romantice și al relației.
 • Cum iubirea poate să o ia pe căi greșite: demonii comunicării – vom evidenția în acest modul cum intrăm în cicluri negative de certuri, conflicte, dialoguri care nu funcționează.
 • Să găsim punctele sensibile în demonii dialogurilor – vom afla care sunt momentele centrale și indicatorii care apar atunci când partenerii intră în conflict.

Parcurgerea primelor 3 module are drept consecință eliminarea tensiunii din relație, și pregătește cuplul pentru un nou tip de comunicare, care construiește și consolidează legătura emoțională dintre ei.

 • Rezolvarea greșelilor și crearea unei baze sigure: revenirea la un moment dificil – în acest modul vom intra mai profund în experiența fiecărui individ și a fiecărui cuplu pentru a observa “dansul” în care suntem prinși în momentele dificile.
 • A deveni deschis și sensibil pentru celălalt – este un modulul în care se intră pe terenul foarte sensibil al exprimării rănilor de atașament (se analizează o experiență personală, a unei temeri cu privire la părăsire sau respingere).
 • A ierta și a recăpăta încrederea – obiectivul acestui modul îl reprezintă procesul iertării.
 • Mângâierile tandre și sincronizarea sexuală – de obicei certurile, conflictele și neînțelegerile din viața de zi cu zi se reflectă și în „dansul sexual” al partenerilor.
 • Menținerea iubirii și preocuparea pentru relație – „dragostea este asemenea unei limbi străine, dacă nu o exersezi, începi să o uiti”. La final de program, vom descoperi modalități de a avea grijă de relație, de a o menține vie odată ce este vindecată, de a o proteja. Relația de cuplu satisfăcătoare este sursa noastră de energie.

Detalii eveniment: link aici.

Testimoniale: link aici.

E-mail: contact@centrulisis.ro

Tel: 0755.69.00.33

Ps: mergeți linistiți (ca și cuplu), nu vor apărea poze pe Facebook fără acordul vostru 🤗. Și dacă te interesează ce mai face Simona, poți răsfoi aici detalii, la singurul centru cu psihoterapeuți specializați pe terapia centrată pe emoții din România.

0 comments on “„Ţine-mă strâns în braţe”®Add yours →

Tu ce părere ai?