Andreea Sipos, profesor de Yoga certificat internațional – între India, descoperirea de sine și Yoga

Dacă ar fi să spui despre Tine, Andreea Sipos, în câteva cuvinte, ce ne-ai spune?

Sunt o călătoare, mă simt acasă pe drum, explorând locuri, culturi și bucătării noi. Sunt dependentă de starea de prezență, poate de asta, deși călătoresc de ceva timp și am locuit in India aproape 5 ani, nici prietenii mei nu știu prea multe detalii. In starea de prezență nu mă prea gândesc nici să scriu, nici să filmez, nici să postez instant. Fotografii însă am făcut și fac, e una din pasiuni.

Iubesc soarele, liniștea, muzica mării și adierea vântului.

Știu că schimbăm vieți, și ni se schimbă viața cu fiecare om cu care interacționăm. Poate nu realizăm pe moment, poate nu conștientizăm cât trăim dar fiecare întâlnire are un rost. Eu cred că asta e parte din magia vieții.

În ce context ai descoperit Yoga?

In India am început să practic yoga la sfatul unuia din mulții medici pe la care am trecut când m-am îmbolnăvit destul de tare. Ușor sceptică am inceput să fac research, să îmi intreb prietenii, și am hotarat să merg la unul din sediile Sivananda din Delhi. Așa a început povestea mea de dragoste 🙂 cu yoga, un stil de viață.

După aproape 6 ani de practică, de lucru cu mine, de conștientizări, vindecări și de (re)descoperit, am hotărât să împărtășesc ceea ce am experimentat și învățat, cu ceilalți. Astfel, în 2015, la un an după ce am revenit ‘de tot’ în țară (credeam eu 🙂 ), m-am întors acasă, în India, pentru un curs intensiv de Hatha Yoga Traditională pentru profesori de yoga. Astăzi sunt profesor de yoga certificat internațional, membru Yoga Alliance Professionals, pentru cei interesați de partea asta.

Despre cursul de Hatha Yoga Traditionala pentru începători ce îl ții la Bacău, ce ne poți spune?

E foarte multă informație, toată mi se pare importantă, asta fiind și unul din motivele pentru care țin un curs și nu doar niște clase.

Diferența dintre o clasă și un curs este că la clasă accentul este pe instrucțiuni practice, execuție și ajustări din partea mea, acolo unde e nevoie. In cadrul unui curs există parte teoretică în care se învață parte de anatomie, devenind astfel mai conștienți de corpul nostru, cum e construit și cum funcționează. Tot în partea teoretică se face o introducere în istoria și filosofia yoga, se explică termenii care urmează să fie folosiți în cadrul claselor, se abordează tehnici de purificare a corpului fizic, dietă și stil de viață. Asta pentru că yoga nu începe și se termină pe saltea, ea este un stil de viață.

Ce înseamnă Hatha, pe scurt: Ha-reprezinta soarele, partea masculină, yang;

Tha-reprezintă luna, partea feminină, yin.

Ambele aspecte sunt prezente în fiecare dintre noi.  Sub Hatha Yoga intră toate practicile fizice din yoga (o să le explic pe scurt, pe toate, în cadrul cursului) prin care se urmărește echilibrarea celor două aspecte.

Cea mai importantă parte spun eu, este cea de Pranayama, exercițiile de respiratie prin care ne relaxăm, ne energizăm, ne reechilibrăm și ne putem chiar vindeca. Spun că e partea cea mai importanta pentru ăa, majoritatea oamenilor nu stiu să respire corect.

O să explic la curs și de ce pranayama reprezintă mult mai mult decât niște exerciții de respirație, prana fiind forța vieții sau ceea ce chinezii numesc ‘chi’.

Asanele, sau posturile fizice din yoga, au efecte benefice atât la nivel fizic (tonifiază musculatura, masează organele interne, îmbunătățesc procesul de digestie, postură și condiția fizică per total), cât și la nivel mental (calmează, liniștesc mintea, dialogul mental)șsi spiritual.

In mod tradițional, rolul asanelor este de a pregăti corpul pentru perioade lungi de meditație. Lucrând în mod direct cu corpul fizic, pentru ca efectul să fie pozitiv, e important ca aceste asane să fie efectuate în mod corespunzător.

In Yoga, ca în orice disciplină orientală, pentru a avea efecte benefice și de durată, este necesar să avem răbdare, să lăsăm timpul să se întâmple, cum îmi place mie să spun. Asta pentru că, oricât încercăm, natura are ritmul ei și nu o putem păcăli. Majoritatea se mișcă azi pe fast-forward, un ritm nenatural, care aduce cu el stres, urmat de multe ori de boală- dar despre asta o sa discutam mai în detaliu tot la curs.

O să vorbim și despre ce înseamnă Ayurveda (stiința vieții), un sistem medicinal holistic dezvoltat pe teritoriul subcontinentului Indian, vechi de aprox 3000 de ani. In Ayurveda a fi sănătos nu înseamnă doar lipsa bolii ci a atinge starea de echilibru în tot ceea ce înseamnă ființa noastră-corp, minte si spirit, fiecare în unicitatea sa.

Mai multe detalii sunt pe pagina de Facebook a evenimentului la care vă aștept cu mare drag 🙂

Parte din aventura asta a ta către lumea Indiei, descoperirea de sine și implicit Yoga, a primit și un nume, un proiect. Ce ne spui despre Travel2Grow?

E un proiect care așteaptă să prindă contur de prin 2011, mă ducea răbdător de mână spre lumea viselor, și mă aștepta negreșit pe noptieră, în fiecare dimineață. Uneori lucrurile iau timp. S-a materializat însă în 2016, când,  ușor împinsă de prieteni și doritori, am planificat 2 excursii în India.

Ideea Travel2Grow a pornit de la pasiunea mea pentru călătorit și ce înseamnă a călători pentru mine dar și din dragostea mea pentru India. Pentru mine a călători înseamnă a mă conecta cu lumea, a o înțelege, de fiecare dată dintr-un unghi nou. E un fel de a trăi care te impinge spre tine, spre a te regăsi, a te dezbraca de roluri și măști, spre a (re)invăța să te iubești.

O piață aglomerată în New Delhi, mirosurile înnebunitoare de la tarabele cu snacksuri prăjite în mult ulei-nesănătoase, dar incredibil de gustoase-nisipul cald sub tălpi, zâmbetul unui necunoscut, liniștea dimineților undeva în Himalaya, magia locurilor sfinte; toate, experiențe care ne îmbogățesc și, în acelasi timp, ne duc mai aproape de cine suntem cu adevărat.

     Călătoritul necesită curaj, și îți dă curaj. Iți dă un sentiment de libertate egalat doar de condusul unei motociclete dar și asta intra tot la calatorit (pentru mine). Te impinge constant în afara zonei de confort, te obligă să îți reevaluezi convingerile, să îți conștientizezi prejudecățile și să renunți la ele. Ori renunți la prejudecăți, ori la călătorit, altfel ești doar un turist. Poate că e bine șasa.

          Despre iubirea mea pentru India, pentru că Travel2Grow a luat naștere pentru că mi-am dorit să arăt India așa cum o cunosc eu, celorlalți. Să îi văd cum se îndrăgostesc și pleacă de acolo iubind India la fel de mult ca mine. Pentru mine India a fost acasă din primul moment în care am pus piciorul pe pământ Indian. Tot din primul moment am avut o casă și o familie acolo; și tot din primul moment am ‘intrat’ în tot ce inseamnă cultură și stil de viață indian. Am făcut asta natural, uneori cu uimire față de ce vedeam și ce experimentam, alteori cu atitudinea unui adolescent indian foarte alintat, abia întors de la studii din străinătate.

Am experimentat India cu toate toanele ei, cu toate darurile și cu toate palmele pe care uneori, a considerat necesar să mi le dea.

Tot asta doresc să ofer prin Travel2Grow: India cu partea ei spirituală, India cu aglomerația, praful și cerșertorii ei. India cu istoria ei minunată, cu bogățiile sș, de ce nu, cu luxul în care se îmbracă în anumite locuri.

Nu cred că putem defini India, orice eticheta punem, e limitativă. India nu e doar sărăcie, analfabetism, hoteluri îndoielnice, restaurante insalubre și trenuri supraaglomerate. India e toate astea la un loc și in acelasi timp, e bogăție, istorie, cultura, artă sub toate formele ei, și lux.

Eu am avut norocul să cunosc oameni minunați in India (da, indieni cu toții), care au avut bunăvoința și răbdare să îmi arate India, să o explice unde au considerat necesar. Am văzut astfel si India prin ochii lucrătorilor sociali, a scriitorilor și jurnaliștilor, a politicienilor și oamenilor de afaceri, a reprezentanților spirituali, a tinerilor întorși de la studii.

                      Cam asta e India pe care o prezint celor ce aleg Travel2Grow. Si pentru că e altceva, organizez grupuri mici, intime. Experimentăm cultura, diversele bucătării, cunoaștem localnici și le auzim poveștile de viață, vedem cum se lucrează obiecte pentru care India e recunoscută în lume. Căutăm sacrul, ne observăm în situații noi, asupra cărora nu avem control, vedem ce și cum simțim.

De fiecare dată e diferit, India are grijă să dea fiecăruia exact ceea ce are nevoie.

Următoarea aventură va fi undeva în octombrie-noiembrie, urmată de un retreat de yoga în minunata Goa. Pentru retreat pregătesc ceva special, în colaborare cu minunata Alexandra de la The Guy That și Impressivity.

Și pentru ca experiența să fie autentică, vom practica yoga cu profesori indieni, crescuți în această minunată tradiție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.